2012. november 26., hétfő

A kesztyűbe épített „varázslat”



Egy újabb találmány született meg a technika csodálatos világában. Ez nem más, mint a kesztyűbe épített billentyűzet


Régen a számítógépek használatához elengedhetetlen volt, hogy billentyűzetet csatlakoztassunk hozzájuk. A billentyűzet, mint a többi beviteli eszköz, az adatok átviteléhez hozzá kell legyen kapcsolva a számítógéphez. A kapcsolat többnyire egy vékony kábelen keresztül megy végbe, ami PS/2 vagy USB interfészen kapcsolódik a számítógéphez. Vannak vezeték nélküli billentyűzetek is, melyek az adatokat egy vevőkészülékhez infravörös, rádió- vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül viszik át.

Nemrég a Belkin állt elő a vezeték nélküli billentyűzettel az iPad minihez. Az eszköz egy kihajtható tartóban található, aminek a másik oldalára az iPad minit tehetjük. A billentyűzetet egy micro USB kábelen keresztül tölthetjük, s a töltés körülbelül kibír 155 órát. Evvel az újdonsággal az volt a céljuk, hogy kényelmesebbé tegyék azoknak az embereknek az életét, akik jobban kedvelik a billentyűzettel történő dolgozást. Egyik különlegessége az eszköznek, hogy a rendhagyó gombok mellé kapott olyanokat is, amelyekkel a kijelző fényét, a hangerőt vagy akár a zene és videó lejátszást is kezelhetjük.

S most, ezek után ismét bizonyosságot nyert, hogy a technika határa a csillagos ég, sőt lassan már szinte azon is túlmutat. Megszületett első kesztyűbe épített billentyűzet. az eszközt az Alabamai Egyetem tanulói hozták létre, s Gauntlet-nek nevezték el. Ez a szó csak a rövidítés, teljes neve: Generally Accessible Universal Nomadic Tactile Low-power Electronic Typist. 



A kesztyűn az angol ábécé betű vannak, s a betűk alá integrált áramköröket tettek. A hüvelykujjunkkal kell megnyomni a betűket, ha írni szeretnénk, s ekkor érzékeli a másik eszköz, a tablet vagy a számítógép. Ez ugye az Bluetooth és az integrált áramkörök miatt lehetséges. Különlegessége még abban rejlik, hogy nem csak az írásra alkalmas, hanem akár pár ujjmozdulattal még szöveget is törölhetünk vele.

Ezeknek fényében a Gauntlet megérdemli, hogy a legkönnyebb horhózható billentyűzet címet megkapja. 






  









 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése